Sunnuntaina 15.11 oli vuorossa Kössin MH-luonnekuvaus. En ollut ennen moista nähnyt ja kokemus oli erittäin positiivinen.

 

1a Kontakti, tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.

1b Kontakti, yhteistyö: Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TJ:stä (ai lähdetäänkö lenkille?)

1c Kontakti, käsittely: Hyväksyy ja ottaa kontaktia (ihanaa, ihanaa)

2a Leikki1, leikkihalu: Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

2b Leikki1, Tarttuminen: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

2c Leikki 1 Puruote ja taisteluhalu: Tarttuu viivellä - irrottaa/pitää, ei vedä vastaan

3a Takaa-ajo: 1. Ei aloita (jäi vaanimaan), 2. Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista

3b Tarttuminen: 1. Ei kiinnostu saaliista/ ei juokse perään  (jäi vaanimaan) 2. Ei tartu, nuuskii saalista

4 Aktiviteettitaso: Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata ( istui hiljaa paikallaan koko 3 min.)

5a Etäleikki, kiinnostus: Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja

5b Etäleikki, Uhka/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

5c Etäleikki, uteliaisuus: Ei saavu avustajan luo (meni nuuskimaan maahan jätettyä viittaa)

5d Etäleikki, leikkihalu: Ei osoita kiinnostusta (tutkaili ja nuuski viittaa rauhallisena, katseli avustajaa vierestä)

5e Etäleikki, yhteistyö: Ei osoita kiinnostusta (puuhaili omiaan)

6a Yllätys, pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista (haalari leväytettiin nenän eteen)

6b Yllätys, puolustus/aggressio: Osoittaa useita uhkauseleitä (haukkuu, murisee, hyökkäilee)

6c Yllätys, uteliaisuus: Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa

6d Yllätys, jäljellejäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.

6e Yllätys, jäljellejäävä kiinnostus: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla

7a Ääniherkkyys, pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan (väisti aavistuksen ja meni samantien katsomaan vekotinta)

7b Ääniherkkyys, uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo ilman apua

7c Ääniherkkyys, jäljellejäävä pelko: Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä

7d Ääniherkkyys, jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

8a Aaveet, puoustus/aggressio: Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä (murisee, ääni kovenee kun aaveet lähenee)

8b Aaveet, tarkkaavaisuus: Tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan

8c Aaveet, pelko: On ohjaajan edessä tai sivulla (seisoi paikallaan ei hievahtanutkaan)

8d Aaveet, uteliaisuus: Menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä

8e Aaveet, kontaktinotto aaveeseen: Ottaa itse kontaktia avustajaan (riemuitsee, se onkin ihminen :) )

9a Leikki 2, leikkihalu: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee

9b Leikki2, tarttuminen: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

10 Ampuminen: Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön.

 

Ensimmäisenä kierrettiin ihmisjoukko ja sen jälkeen käveltiin TJ:n (testinjohtaja) luokse ja vaihdettiin muutama sananen ja koiraa kopeloitiin ja käpälöitiin. Tämäkös olikin ihanaa Kössin mielestä, ihan piti intoilla ja hypähdellä. Tämän jälkeen koiran piti lähteä TJ:n mukaan kävelemään vähän matkan päähän ja sen jälkeen leikittiin omistajan ja TJ:n kanssa patukalla ja sitten vielä pelkän TJ:n kanssa. Kössi lähti mielellään  vähän kävelylle tätin kanssa ja leikkiminenkin oli kivaa. Ainoastaan vähän ällötti, kun patukalla oli leikkinyt muutkin ja se oli limainen, yök.

Seuraavaksi katsottiin lähteekö koira vieheen perään ja käykö se siihen kiinni ja tappaa sen. Tämä tehtiin kaksi kertaa. Ekalla kerralla Kössi eteni muutaman metrin ja jäi vaanimaan paikalleen. Toisella kerralla se eteni vieheelle asti ja jäi nuuskimaan sitä.

Aktiviteettitasokuvauksessa seistiin vain paikallaan kolme minuuttia, koira pidettiin pitkässä remmissä. Kössi istahti paikalleen ja törötti siinä koko ajan samalla tarkkaillen ympäristöä ja ihmisiä.

Etäleikissä pusikosta ilmestyi hahmo kaapu päällään  ja rymistellen ja teki samalla joitain uhkauseleitä koiraa kohti. Sitten hahmo otti kaapunsa pois päältä ja alkoi leikkiä lelulla ja heitellä sitä ilmaan samalla laulaen Mikki Hiiri merihädässä :D Koira laskettiin jossain kohdassi irti, mutta Kössi ei mennyt avustajan tykö, vaan meni nuuskimaan maahan jätettyä viittaa ja tutkaili muita kiinnostavampia juttuja. Sitten kun kävelin itse avustajan luokse, Kössikin tuli mukaan ja riemuitsi sitten, kun hokasi, että sehän olikin ihan vain ihminen.

Yllätys oli haalari, joka kiskaistiin ilmaan parin metrin päässä Kössin nenän edestä, jolloin itse piti pysähtyä ja päästää hihna irti, että koiralla on mahdollisuus paeta jos se haluaa. Kössi väisti vähän ja aloitti kunnon karjumisen. Se oli ihan hiilenä haalarille ja murisi ja haukkui ja hyökkäili vähän aikaa. Sitten etenin itse ensin vähän matkaa kohti haalaria, Kössi ei vielä silloin tullut haalarin luo, mutta kun etenin ihan haalarin eteen ja puhuin Kössille, niin Kössikin tuli tutkimaan haalaria. Tämän jälkeen haalari ohitettiin vielä pari kertaa. Ensimmäisellä kerralla Kössi vähän väisti haalaria, mutta toisella kerralla se oli vain vähän siitä kiinnostunut.

Ääniherkkyys testattiin räminälaitteella. Kohdalla ollessa piti pysähtyä ja päästää hihna irti. Kössi väisti aavistuksen ja meni itsenäisesti samantien tutkimaan vekotinta. Tämän jälkeen räminälaitteen ohi kuljettiin pari kertaa, eikä Kössiä olisi voinut enää vähempää kiinnostaa koko häkkyrä.

Sitten vuorossa olivat aaveet. Seisoimme paikoillamme ja etuoikealta ja etuvasemmalta lähti aaveet kulkemaan kohti vuorotellen. Kössi seisoi hievahtamatta paikallaan hihnan mitan minusta, etupuolellani, ja murisi lakkaamatta. Mitä lähemmäs aaveet pääsivät, sitä kovemmaksi murina kävi. Lopulta aaveet pysähtyivät, kääntyivät selin ja koira irroitettiin hihnasta. Omistaja eteni kohti aaveita, ja meni seisomaan aaveen eteen ja otti aaveelta hupun pois. Tässä vaiheessa Kössi tuli riemuitsemaan ja hillumaan aaveen viereen ja hyppi vasten, se oli sittenkin ihminen!

Lopuksi vielä leikittiin, ensin yhdessä TJ:n kanssa ja sitten omistajan kanssa ja samalla ammuttiin kaksi laukausta. Kössiä ei kiinnostanut pätkääkään ampumiset. Tämän jälkeen seistiin passiivisena ja ammuttiin lisää kaksi laukausta, ja Kössi oli täysin välinpitämätön.

Yhteenvetona voisin sanoa, että Kössi puolustaa voimakkaasti, kun siihen on tarvetta, tätä vain ei ole tavallisessa elämässä tullut ilmi, kun kukaan ei meitä ole pelotellut. Lisäksi se on erittäin äänivarma, ei pelkää räminöitä eikä ampumista hiukkaakaan, eikä sitä juuri edes kiinnosta mistä äänet tulevat. Kössi ei ole kiinnostunut takaa-ajosta ja vieheistä, mikä on jo tullutkin ilmi, koska jänikset saavat asua meidän pihassa ihan rauhassa. Se myöskin leikkii, vaikkei se Kössin intohimo olekaan. Kössi on erittäin sosiaalinen ja avoin ja ottaa itse aktiivisesti kontaktia ihmisiin.

Suosittelen kaikille MH-luonnekuvausta, tämä oli erittäin mielenkiintoinen ja aaveineen ja laulavine etäleikkijöineen suorastaan hulvattoman hauska!